Wednesday, February 24, 2010

Pemandu berhemah

Pernah x ada orang yang bagitau korang depan2 yang korang ni sebenarnya ialah seorang pemandu yang cukup berhemah? Aku x pasti boleh wujud orang yang macam tu. Either korang memang memandu ngan 100% sama cam dalam buku pemanduan Malaysia or paling x, diaorang just tease cara korang memandu jer.. hmmmm..



Hari ni tadi balik dari beli groceries kat 1 local hypermarket ni tadi ngan kereta then ttiba pemanduan aku perlahan. Duh.. mamat Kancil kat depan ni bawak kereta x sampai 50 Km/jam r pulok. Nak potong jer tapi line bertentangan banyak kereta r. So ikot je r slow2. Teringat plak kat suami arwah MAK CIK MAS yang dudok kat Batu Pahat yang umor dia masa tu dekat nak 90 dan still leh bawak kereta lagi. Kalu aku x demam panas masa tu pasti r aku x nak ikot dia. Punya r slow kat jalan besar. Jadi nervous plak kita yang ada kat dalam.

Sambong balik cerita: so ttiba ni tadi ada r 1 motosikal ttiba teros potong kereta dia dan ttiba gak dia toleh dan buat aksi x senonoh ngan siap maki hamun lagi kat mamat Kancil tu. Duh.. terkesima r aku masa tu. Then aku akui r survey yang menyatakan yang rakyat Malaysia ni cukop ramah tamah tp leh jadi sangat2 kurang ajar atas jalan. Hmm…



Bila fikir2 balik aku x pernah r maki hamun orang sesuka hati atas jalan. Even boleh kira ngan sebelah tangan r bila masa aku menyumpah dalam masa setahun. Malah nak hon pon x pernah terfikir gak (kecuali 1 bab bila UDA cabar aku hon kereta depan yang slow nak mampos dan ttiba hon kereta ANGAH yang rosak ttiba le hokey plak ari tu). Tapi kalu aku di HON dan di MAKI HAMUN atas jalan raya dah imun r.

Ingat masa awal2 dapat lessen dulu, then perkara paling selalu berlaku ngan aku ialah: kemalangan. Mau x nya jarak antara 1 kemalangan ngan the other kemalangan bukan maen dekat lg. Even masa form 5 dulu sikit lagi x ambik SPM. Mau x nya. 2 bulan cuti then sekolah x sampai 2 minggu teros ambik SPM. Kalu jumpa kkawan lama garenti akan ada yang gatal tanya “Ko x accident lagi ke?”


So bila masa berlalu kadar kemalangan aku semakin x ada tapi x tipu near miss memang berlaku setiap masa r.

Aku memang akui r yang aku x bawak laju. Tapi aku bawak bahaya. Kira cam jalan raya kat Malaysia ni bapak aku yang punya r. Bukannya apa r. Rakyat Sarawak ni r especiallynya: bawak kereta slow x bertempat. Dah r nak masok simpang bukan maen susah nak bagi signal. So dalam banyak hal cam tu r terutamanya aku kena hon dan horny.



Then teringat masa jalan2 raya ngan kkawan yang masa tu still lom kawen or bercouple. Bila aku bawak kereta then mereka akan kata yang mereka sedang berada dalam rollercoaster. Tapi last raya mereka kata pemanduan aku dah x cam dulu. Makin matang d jalan raya r kot. Wakaka..












Then ada sorang kawan yang tanya aku petua pemanduan di jalan raya ngan selamat. Aku kata r yang "Kita harus anggap yang jalan raya ni cam litar perlumbaan. So yang penting bukannya perjalanan tapi destinasi.." So peduli r kereta2 laen nak accident ker ngan pemanduan korang yang terok nak mampos tu. Janji korang sampai kat tempat korang nak tu ngan selamat, dah r.. sama cam mamat kancil tadi. Lepas dia kena maki hamun dek motorcyclist tadi, then makin slow dia bawak kereta.. hmmm.. mmg dasar 1 Malaysia sunggoh beliau itu..

3 comments:

razy san™® said...

wahh...pic moto aku pn de..wakaka
mmg btoi bro..aku bru2 ni kne saman psl aku bg bdk bwh umo gne moto aku kt jhor..tp padahal mase kejadian blaku aku tgh kje kt KL ni..n moto aku de tido kt parking bwh...pelik2...huhuhh..

Aida Hazlan said...

arimarek kmk org balit dari function di k.l ada kreta bitch ya potong lain (menyempit duak igek kreta dlam sigek lane yang susur mok masok jalan besar). suma org honnya tp nya bagi middle finger dgn muka kedak uras jak hahaha...padanla perangai n muka buruk.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Razy: tu rrupanya kes kena saman ari tu.. wakaka.. ingatkan ada moto curik guna plat nombor moto ko..

Aida: standard pemanduan pemandu malaysia di kuala lumpor.. hmmm....