Friday, June 19, 2009

Koland Sekip

How does it feel when kita down tapi terpaksa tersenyom dan ketawa? It feel sucks isnt it? So amcam plak kalu kita tahu yang kawan kita yang tengah down tapi dia still leh bwat orang laen tersenyom dan ketawa? It bwat kita rasa double n triple time down..!!



Untuk minggu terakhir program GEMS ni aku nak buat post khas tentang rumate aku a.k.a ahli satu kompeni aku gak iaitu mr. KOLAND SEKIP. Sapa mamat ni sebenarnya? Biar kita cerita...




Aku masih ingat first time aku jumpa dia iaitu masa aku nak masok bilik 212 Regency Rajah Court dulu dan kebetolan dia plak keluar. Firstly rasa cam pelik r bila masa ada sorang budak laki Iban leh share satu bilik ngan 3 mamat Melayu. Bila dia balik bilik then kami cakap2 r sikit2. Dia mula2 memang sangat cakap sikit. Tanya satu ayat then balasan dia just satu patah perkataan jer. Tapi then bila masa dah berlalu semuanya pon dah tunjok belang masing2. Mamat nama Koland rrupanya jenis yang leh cakap dan bergerak tanpa henti. Wakaka.




Koland seorang yang berbeza. Dia Iban yang bukan Iban. Dia x layan lagu Iban. X ada koleksi lagu Iban pon. Even cuma dengar lagu Iban pon masa Gawai. Even dia x suka pon sambot Gawai. Paling best bila dia mengingau pon x cakap Iban. Cakap Dialek Sarawak plak. Awek pon bukan Iban. Kawan Iban kat GEMS pon sangat sikit then nak dengar dia cakap Iban pon kurang r. Even aku pangil dia via nama Melayu: LAN jer. Tapi bukan sebab tu dia berbeza. Tp sbb dia memang berbeza r. Perbezaan yang x dapat dluahkan melalui tulisan. Kena jumpa sendiri r.



Banyak event ngan dia yang aku x akan lupa r. Saat dia mengenakan aku 24/7 sejak dari bangon tidor sampai r dia tidor balik. Saat dia bwat aksi dan kata2 yang sangat annoying n irritating. Saat dia x leh bwat aku dudok diam dengan aman.


Tp yang syok bila dia kata last few day dalam 'list secret' betapa dia sangat thanks pada aku sebab leh terima sikap kurang ajar dia. Duh.. Betapa aku terdiam. Dia bwat aku teringat ttg Isyraf, rumate terakher aku kat U dulu. Cuma Koland ni jenis yang terlebih makan gula r then dia jadi hyperaktif r. Bukan senang wei nak cari orang yang leh terima and create idea ssama ngan kita.


Plus bila dia share 1 thing yang dia x share ngan sesapa lagi. Hari aunt dia meninggal. Dia bagitau aku yang aku satu2nya orang yang dia bagitau ttg tu. Then kami keluar satu company layan wayang. Entah apsal malam tu aku jadi sangat emo. Bilamasa dia still boleh bwat lawak ngan semua kkawan cam x ada apa2 berlaku. Sedangkan dia sangat rapat ngan aunt dia. Bila dia paksa happi dalam masa dia x sepatotnya happi, bwat aku sangat sakit. Bila kami berdua, aku suroh r dia ambik cuti, balik rumah. Tp jawapan dia: "Aku x boleh tengok orang menanggis, nanti aku jadi lemah..."


Mungkin pada semua orang, Koland hanya seorang penghibor. Lelaki yang hanya tahu menyakat sesiapa sahaja. Lelaki yang ditakdirkan untok membuatkan semua orang tersenyom dan ketawa. Tapi semua orang harus tahu bahawa dia ada sisi lain yang x semua orang sempat kenal. Sisi lain yang dia x nak semua orang tahu..





Wahyu, the other rumate pernah bagi amaran supaya jangan terlalu rapat sangat ngan sesapa untok sepanjang 2 bulan ni then aku ketawa kat dia. Wahyu mmg jenis negatif thinker r. Terlalu negatif kalu kita nak jadikan alasan masa as halangan untok kita kenal orang. Sebab bagi aku tempoh masa tu x penting tp quality time tu yang penting (cam pernah dengar je ayat ni kan, Azan?)











Mungkin 2 bulan ni akan jadi bosan dan mendatar jika dia x ada. Terutama jika dia bukan roomate aku. Thanks Koland. Thanks a lot..!!

6 comments:

Ian LuciLLe said...

utk kefirstime kali nya...aku mengomen dan meromen ruangan komenan engkau wahai aj lelaki merah....iya..benar kata kamu...kata2 yg kita bisa dgr bila saja mau keluar...bila masa mau menatap wayang..bila masa mau berparti partian...bila masa mau keluar keluaran...."cost...cerita...atau makanan apa pun..tiada yg penting...selain kualiti time itu sendiri.."...cehwah....ehehe....

kar0ma said...

pernah tertindik di otak ku bahwa utk menyesal kerna merapati teman teman sepanjang masa ini..karna takut aku yang terluka di saat perpisahan bersifat kejam..namun satu teman ku tlah membasuh sesal ku:'bertemu dan berpisah adalah takdir Ilahi..kau perlu redha dengan nya dan hargai detik detik yang di pinjam kan pada mu..'

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Ian Lucille, kadang2 aku terfikir sama ada quality time ya benar2 ada or ia hanya kata2 yg kita pertahankn tp reality ia sebenarnya x wujud..

Karoma, aku sedaya upaya untok x menyesal pd perpisahan. Perpisahan ialah sesuatu yg perlu semua hadapi. Cuma cam ne bentok ia berakhir akan mempengaruhi semua ya..

Mie Amour said...

wah!terharunya aku baca post ko aj..lama xdtg sini..tulisan ko still honest n clear mcm dulu..urm..leh kenal ngan koland..wahahaa...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

mie amour, ko tu r yg dah lama x update blog. aku r paling rindu kat ko punya penulisan

Anonymous said...

sape budak koland nie beb... mest dia kiut gler kan...wakakaka... sebenarnya aku menentang gler2 mun hal aku d post kat blog j.., tp..., kali tok aku halalkn la,, sb dh mmg mbiak tok kiut,, ne nak mlah nak... wakakaka.... aku hidup ekot karma jak j.., kawan mak aku ada mdah, hal2 yang gumbira kite kongsikan bersame2 sak gumbira nya bdouble triple, mun hal yang sedeh2 baik simpan sorang jer sak sedeh2 nya x mrebak ngn org lain nak... wakaka... merepek gler aku pagi2 buta tok......