Friday, October 17, 2008

Budak Kelantan

Tengah layan-layan tv then gi dapor amik bekalan makanan then tengok ada filem baru akan keluar. Tajok “BUDAK KELANTAN”. Gosh.. Budak2 Kelantan banyak bawak effect besar dlm hidop aku. So blog kali ni cerita ttg BUDAK2 KELANTAN yg aku kenal.


Technicallynya b4 aku masok U lagi dah banyak cerita yg aku dengar dari banyak mulot2 orang tentang Kelantan. Antaranya: biasa r tentang negeri pembangkang, mak aku gi Kelantan makan keropok ngan nasik, dikir barat kat Salam pantai timor TV1 dan yg paling hebat ttg semangat kenegerian yg tinggi. Ramai yg ungkit plus kata “Budak2 Kelantan ni baek2 tapi kalu dah jumpa suku sakat diaorg teros kita jadi halimunan..!!”

 
Tapi pasal aku ni jenis yg x suka dengar cerita org buta tuli plus x suka adili org then aku kenal ramai Budak2 Kelantan yg cukop ramai di UKM (even ada yg gelar UKM untok Universiti Kelantan Malaysia).

Populasi prasiswazah UKM ni kira kasar cam ni r: 1/2 Chinese, 1/2 Melayu, India , Bumiputera n etc r. so dalam kurang 1/2 tu plak 1/2 lagi adalah budak2 kelantan. Cukop senang nak jumpa. Ada yg 24/7 cakap Kelantan kat mana2. Ada yg just dengar bunyik jer garenti leh tau. Plus bak kata DIDI, tengok cara pakai tudong pon dah tau mek Kelate. Plus kata DIDI (yg juga mek Kelate yg dah hilang ciri2 Kelantan plus agak pesimis ngan budak2 kelantan) bila jumpa budak2 Kelantan as “So Kelantan..!!” pasal asyik terperok ngan kawan2 kelantan, asyik cakap Kelantan then otak x bekembang luar dari Kelantan (itu dier kata r). Belom lagi dengar mulot2 budak2 majoriti melayu dari negeri2 lain yg ehem2 sendiri mau tau r. aku? Aku dengar jer.

Bagi aku Kelantan mmg tersendiri. Pernah pegi Kelantan sekali. Mmg tersendiri. Makanan sangat2 manis. Maya Karin pakai tudong promo Celcom. Paling best dialek Kelantan. May b pasal aku budak linguistic then kami tabik pada dialek Kelantan. Dalam dialek2 negeri lain yg makin pupos dek Bahasa Melayu tapi still Kelantan masih setia guna dialek diaorg. Bak kata ahli bahasa “ kuat satu bangsa mempertahankan bahasa diaorg so makin kukoh r jati diri bangsa diaorg”. X lupa kata pensyarah kami “ Kalu PAS menang then may b dialek Kelantan akan naek jadi bahasa pengantar utama Malaysia plak” Wakaka.

Ada ramai kenalan Kelantan yg aku kenal. Even orang yg paling baek sepanjang di U jugak adalah dari Kelantan. Such as budak Kelantan yg speaking English ngan family plus pakai Singlet n Skirt pendek keluar iaitu miss DIDI. Then x lupak rumate yg paling spoting, leh layan karenah kurang ajar aku plus sangat2 gila ngan idea2 baru iaitu kartunis mr Isyraf. Diaorg r paling best sepanjang di UKM. Thanks guys.





















Dan makhluk paling dibenci jugak datangnya dari Kelantan iaitu mamat seribu satu kejahatan encik Y** dan encik J** serta geng2 biawak (orang gelar aku just 1 of the follower).




















So x kisah r org kelantan ker, Negeri Sembilan ker, Pahang, sabah, Labuan ker kita kn rakyat Malaysia

3 comments:

miey88 said...

ko memang kreatif la...best la blog ko nie...melekat sejam aku kat sini duk membeleknya..good work

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

melekat? kena gam ker?

mie_amour said...

aj...aku stugu ngan ko..klantan ke, tak klantan ke, sama je..tp sejak2 aku knal org kelate ni pandai laa sket nak ghoyak klate...dulu aku mmg dok pehe langsung ape dorang cakap..ko amcam?dapt rumate klate, da bisa speaking klate sik?