Thursday, August 11, 2016

Suicide Squad Movie Review

Kat kebun aku ada banyak pokok durian tapi dalam banyak-banyak pokok durian tu, ada satu pokok yang cukup special. Setiap kali datang musim durian, aku hanya akan makan buah tu je. Even ramai yang puji setiap buah dari pokok-pokok lain tu sedap tapi aku hanya pandang sebelah mata je. Sebabnya buah dari satu pokok tu memang paling sedap. Orang yang dah biasa beli durian dari kami pun sanggup beli harga tinggi untuk buah tu. Malah ada yang pernah makan durian musang king dan kata buah musang tu sedap tapi bila merasa buah dari pokok sebijik tu pun akan berpaling tadah kata buah dari pokok tu jauh lebih sedap. In another wordnya, once kita pernah merasa the best thing then the next best thing tu just too ordinary je. Hmmm..


Suicide Squad sepatutnya boleh jadi permulaan kepada sequel-sequel film-comic adaptation yang epic sayangnya in end up jadi terlalu biasa-biasa je. Trailers yang keluar sangat hebat, soundtracks 'heathens' sangat hebat, barisan pelakon bukan calang-calang hebat tapi bila dah layan, ia tak sehebat mana. Mungkin kalau ia ditayangkan sebelum filem Dark Knight or Heath Ledger tak pernah bawak watak Joker then cerita mungkin Suicide Squad akan berjaya dan jadi siulan ramai tapi unfortunately ia tak. 


Suicide Squad ialah sekumpulan super villain yang dipaksa buat task-task mustahil oleh organisasi kerajaan di bawah penyeliaan mak cik bernama Amanda Waller ni. Aku suka part bila Superman mati dalam film Batman vs Superman ditunjukkan dalam movie ni cuba nak bagitahu yang filem ni berada dalam satu DC universe selain ada part memperlihatkan Batman & Flash. Viola Davis memang pelakon yang hebat tapi sebab aku dah layan How To Get Away With Murder then watak tu macam orang yang sama a.k.a Annalise Keating berhenti jadi lawyer, tukar nama dan masok govern but still enjoy manipulate otak & perasaan manusia. 

Supervillain dalam filem ni pulak totally tak jahat langsung. Orang jahat sepatutnya tak boleh kalah dengan emosi. Ni macam dah tengok Dragon Ball apabila setiap (hampir) orang jahat the end akan insaf dan join Goku melawan orang jahat lain. Duh. Dalam Suicide Squad animated movie (Batman: Assault On Arkham), walaupun mereka dikawal dengan letupan kat kepala but still mereka melawan balik dan memperlihatkan  kejahatan mereka. Dalam filem ni, kejahatan mereka buat ialah Harley Quinn setakat pecah cermin kedai untuk dapatkan beg tangan, Captain Memerang (Boomerang of coz) curik anak patung unicorn and even sepanjang misi tu, mereka langsung tak cedera. Jared Leto pulak yang sebelum filem keluar wayang dikatakan ambik betul-betul feel Joker tapi bila tengok filem, boleh tergelak sorang pulak bila teringat balik. 

Filem ni terlalu banyak sangat babak cuba memperkenalkan watak kot menjadikan the real actionnya terlalu kurang. Mungkin diaorang boleh guna pakai konsep Marvel buat filem individu before gabungkan semua watak besar cuma masalahnya watak yang mostly non comic-geek kenal pun setakat Joker ngan Harley Quinn je pun. Bab dalam penjara tu pulak mostly melewah-lewah, nak kata lawak-tak lawak (DC bukan Marvel so tak perlu jenaka murahan kot) dan totally membuang masa sangat sehingga kualiti watak penjahat tu tak ada. Ada yang kata filem ni nak main emosi guna idea good bad guy which orang jahat adalah mangsa keadaan (macam Maleficent) tapi eerk.., pendekatan itu pun tak menjadi. Enchantress dan abang dia yang punya god-power yang punya experience beratus tahun, punya kuasa teleport, manipulate otak orang, create unlimited zombie army (melalui ciuman which is sangat meletihkan and unhygiene) etc senang-senang je dikalahkan dengan tektik budak tadika. Jujur aku tak tahu apa matlamat dia menari tarian tradisional lama-lama kata nak cipta senjata tapi hasilnya kosong. 


Penjahat sepatutnya jadi betul-betul jahat. Contohi Joker lakonan Heath Ledger. Kita tak tahu asal usul dia, apa motivasi sebenar dia tapi dia just serang-serang dan serang bertubi-tubi tanpa kita dalam expect apa yang akan berlaku seterusnya or at least penjahat mesti ada rasa hilang ciri-ciri kemanusiaan sehingga ia boleh bagi effect pada kita.


Plus kenapa mamat yang mencurik bank yang nun jauh kat Australia menggunakan boomerang boleh join team tu? Itu dikira sebagai meta-human gak ke? Watak dia mostly tak lawak dan tak bagi apa-apa fungsi kot.Sekarang aku dah faham kenapa Rotten Tomatoes bagi bad review tentang movie ni

Kalau korang ada layan Batman vs Superman dan tak puas hati dengan filem tu then Zack Snyder (pengarah) kata itu bukan dia punya cut. So few week ago ada keluar ultimate edition with extra 30 minit. 30 minit tu memang memberi kelegaan (kecuali part code name:Martha yang still lawak) kepada penonton or at least aku. Tapi untuk Suicide Squad pulak, David Ayer kata lak itu ialah director's cut dia. Damn, betapa statement tu mengecewakan. Kalau ada pun, setakat 15 minit extra Joker part. Harap-harap bila version tu dah keluar then ia akan bagi effect kegembiraan sikit ar kot. Or not.. 
Part yang aku paling ingat? El Diablo keluar api serang manusia berkepala blackberries tapi itupun sekadar being there done that moment. Tapi watak paling berjaya ialah Harley Quinn lakonan Margot Robbie. Harap-harap Harley Quinn akan ada filem ia sendiri kelak dan ia diarahkan oleh Christopher Nolan. Wah..., harapan setinggi gunung betul.

No comments: