Monday, June 20, 2016

Hari Bapak

Apabila tiba hari-hari tertentu yang berbentuk personal seperti hari ibu, hari jadi, hari ulangtahun perkahwinan etc then akan timbul beberapa kumpulan manusia tertentu di social media. Disebabkan semalam 'Hari bapak' then kita ambil contoh utama dari kes tersebut. Antara golongan yang dimaksudkan ialah:


Golongan 1. 
Kau masih tinggal serumah dengan bapak kau, bapak kau tak ada akaun mana-mana social media dan apa yang kau buat ialah kau 'paksa' dia ambik wefie, senyum palsu untuk 5 saat, upload gambar dan buat ucapan se-gramatis yang mungkin. Tapi masalahnya kau tak ucap kat depan-depan dia pun. Hmmm..


Golongan 2.
Bapak kau ada akaun social media, kau wish kat wall Facebook dan upload untuk public view dan korang dua masing-masing reply komen dengan bukan main kencang lagi dan the end of the day korang berdua jumpa dan buat dono macam tak ada apa-apa pun yang berlaku atas dunia social media selama ni tadi.


Golongan 3.
Bapak kau dah meninggal so kau upload gambar masa bersama dia or gambar snapshot surah al-Fatihah dan tulis ayat sedih-sedih mendayu. Tamat kat situ. Sedangkan in reality kau tak sedekahkan apa-apa doa pun kat dia. What? Kau harap statement Facebook kau tu boleh ringankan beban siksaan kubur dia ke?


Golongan 4.
Kau ada bapak dan kau tak wish bapak kau apa-apa tapi kau asyik nak membebel je tentang mereka-mereka yang upload status kat social media. Kau kata dia tu sekadar nak mintak perhatian je ar, jenis manusia akhir zaman yang ketagih like je, just ikut trending semasa orang sambut itu ini dia pun nak sambut gak, hari bapa ialah sambutan untuk orang bukan Islam nak menyesatkan iman orang Islam etc a.k.a semua orang buat ada je yang tak betulnya. 

Kesimpulannya
Buat apa yang kau nak buat kepada orang yang kau sayang selagi kau yakin yang ia adalah perkara yang betul. Peduli ar orang nak kata apa. Mereka dah dibagi tuhan otak & mulut then mereka akan kata ar apa mereka nak. Tapi jangan yang tuhan juga dah bagi kita akal dan telinga untuk tapi apa yang terbaik untuk kita dengar. Cumanya setiap apa yang kita buat, niat kena betul ar.

No comments: