Saturday, February 6, 2016

Aku Seekor Kucing

Kalau korang lebih kurang seusia dengan aku then korang pasti pernah mengalami keadaan masa kat sekolah rendah dulu apabila cikgu Bahasa Melayu suruh korang tulis karangan bertajuk 'Aku Sebatang Pensel' or 'Aku sepasang kasut' which is sangat biasa di mana ada ayat-ayat berbunyi: aku dilahirkan di kilang bersama kawan-kawan yang lain, aku disayangi tuan aku sehingga aku rosak or tuan aku tu dah ada penganti baru. Rasanya semua budak sekolah rendah akan tulis karangan yang punya isi lebih kurang sama je kan? Hmmm..


Membuatkan apabila korang dah dewasa lalu korang mulai mempersoalkan kredibiliti cikgu Bahasa Melayu korang tu. Dia dah tak ada idea lain lagi ke nak bagi tajuk karangan selain 'Kemalangan yang saya saksikan' ke? Realitinya masa aku universiti, aku ada ambik elektif, kelas penulisan kreatif dan rerupanya tajuk 'Aku Sebatang Pensel' adalah permulaan untuk melahirkan penulis eksperimental. Penulisan eksperimental ni macam mana? Versi berlawanannya ialah penulisan konvensional seperti novel Suami Aku Ustaz, Suami Aku Playboy, Suami Aku Suamimu Jua etc. Manakala idea penulis eksperimental ni pula kalau diadabtasi akan menjadi filem Toys Story, Bugs Life, Cars, Plans etc yang bertaraf box office. So pengajaran di sini ialah:

a) Cikgu BM kita dulu tu tak ar kering idea mana sangat pun sebenarnya (iyelah tu)
b) Suruh anak korang start tulis karangan dengan idea yang lebih kurang sama.
c) Paling penting: jangan suruh anak korang or bini korang tengok drama Melayu yang mengarut tajuk dan jalan ceritanya tu. Hmmm..


Tamat part mengarut.
Korang ada pet tak di rumah di mana korang sangat suka memanjakan mereka or pernah tak masa korang lepak kat mamak dan tetiba ada segerombolan kucing datang kat kau dengan mata bersinar-sinar mengharap belas ehsan kau untuk bagi tulang ayam kat diaorang lalu terfikir dalam otak korang 'Jadi kucing mesti best kan? Tak perlu pening kepala nak cari duit untuk bayar bill letrik, air, hutang PTPTN, line internet slow tapi bayar mahal, layan karenah boss macam setan dan workmate yang macam anak buah setan, layan karenah mak mertua yang macam ibu mertuaku yang asyik nak bandingkan pekerjaan kau dengan menantu lain, fikir tentang GST, menteri yang suka buat lawak bodoh memanjang etc Sebaliknya just tidur dan bila lapar then mengiaw so akan ada orang yang bagi makan?'


Tapi pernah tak korang benar-benar berfikir yang sebenarnya jadi kucing adalah situasi yang paling tak best?

Kalau korang ialah seekor kucing betina then aktiviti kau sepanjang hayat kau hanyalah mengandung dan beranak je. Imagine korang terpaksa beranak seorang diri (in this term: seekor diri) tanpa ada doktor or bidan yang tolong sambut. Dah ar setiap kali beranak, keluar 4-5 ekor. Manusia kalau beranak sorang pun bukan main perit, inikan pula banyak sekaligus. Lepas tu dah ar suami kau bukannya nak temankan malah kalau jumpa anak, dia nak makan pulak. So nak tak nak terpaksa ar kau jadi ibu tunggal yang asyik nak memindahkan anak je memanjang. Pindah pulak, tak ada tangan nak bawak anak. Sensara kot nak kena guna mulut dalam masa sama takut anak sakit kena gigit. Masalah paling besar, dalam 4-5 ekor anak, ada masanya tak ada sekor pun yang sempat jadi dewasa. Dalam setahun mengandung sekitar empat kali dan unfortunate newsnya apabila tak mampu nak tengok sekor pun anak-anak kau membesar. Sedih kot. Kalau ada yang berjaya membesar pun dan ia jantan maka ia bakal menjadi suami kau pulak. Sumbang mahram tahap apa dah tu kan? Hmmm..


At least jadi kucing jantan senang sikit kot. Macam most dad, kerja diarang hanyalah menyebarkan air mani sebanyak yang mungkin kepada sebanyak mana kucing betina yang boleh. Kemudian kencing merata tempat untuk tanda kawasan dan sekali sekala, kalau jumpa kucing jantan lain then berlawan suara siapa yang punya pitching paling tinggi.


Perumpamaan jadi kucing ialah seperti hidup di Westeros pada era Game of Thrones. You either be a prostitute or not be a prostitute dengan rutin kill or get killed. Hmmm..

Then korang kata 'Kenapa post ni mengarut sangat?' Honestly, setiap kali aku tengok kucing then benda kat atas ni akan bermain dalam otak aku sambil the end aku kata 'At least kau tak perlu kena kencing hari-hari oleh PM kat Malaysia ni..' Hahaha

No comments: