Tuesday, April 22, 2014

Ustaz Don, Wardina & ...

Kau mesti pernah jumpa manusia yang asyik dia je yang betul sepanjang masa kan? Especially kalau dia seorang senior kat satu-satu tempat, punya status pendidikan yang lebih tinggi, jawatan yang lebih besar, umur yang lebih tua dan etc sehingga menjadikan setiap soalan yang kau nak tanya or pendapat yang kau berikan seolah-olah bagi dia itu ialah ancaman maha dasyat yang cuba nak menjatuhkan kredibiliti dia. Then akan keluarlah argument demi argument dari mulut dia dan tak bagi kau sikit peluang pun untuk mencelah yang lastly kau akan gave up dan biarkan sahaja dia dengan perangai 'sentiasa betul' dia tu. Hmmm..


Aku ada beberapa pengalaman kerja dan percayalah yang ia berlaku setiap kali sesi kerja aku tu. Kerja terakhir aku contohnya aku perlu baca dan hafal standard operation procedure kerja tu dan aku perlu menjalani ujian lisan based on apa yang aku baca. Pendek ceritanya bila dia tanya soalan then aku jawab based on buku then dia kata aku perlu bagi jawapan based on realiti tempat kerja dan bila aku bagi jawapan based on realiti tempat kerja then dia kata aku perlu bagi jawapan based on buku. Sepanjang masa aku kerja kat situ, setiap apa yang aku buat tak pernah betul dan dia akan cuba cari sekecil-kecil kesalahan dalam setiap apa yang aku buat. Aku tak adalah sampai nak kata aku ni betul sepanjang masa tapi dia memang sentiasa betul sepanjang masa. Hmmm..

Itu belum masuk part jumpa orang 'penting' yang tanya pendapat kita tapi belum habis kita bagi then dia terus tolak dan dia terus jalankan idea dia je a.k.a jenis manusia yang sebenarnya tak peduli pun pendapat orang lain or jumpa manusia yang merupakan google bergerak dimana dia tahu semua benda, dia cakap seperti bertih jagung yang meletup tanpa henti dan sekali lagi: dia je yang betul. Hmmm..
...
Sejujurnya aku tak nak komen apa-apa pun tentang kes FACEBOOK Wardina dan Ustaz Don. Bagi aku ia lebih kepada tak ada sesiapa yang salah sepenuhnya dan tak ada sesiapa juga yang betul sepenuhnya. Bagi aku mereka berdua ialah dua wakil generasi muda yang punya 'suara matang' dan malangnya peminat-peminat mereka berdua pula yang nampak totally sangat kurang matang handle issue tu. 

Sebab rasanya tak salah pun tindakkan Wardina mempersoalkan kesahihan ceramah Ustaz Don. Ia memperlihatkan perbuatan betapa ambil peduli seseorang terhadap sesuatu issue daripada just duduk dan terima bulat-bulat semua benda. Mungkin sebab budaya tanya soalan ni belum ada dalam budaya kita lagi kot. Sejak dari sekolah lagi, setiap kali cikgu suruh tanya soalan then semua diam, muka tunduk bawah dan bila ada seorang yang angkat tangan then dalam hati masing-masing akan kata 'Soalan bodoh macam tu pun nak tanya ke?' or 'Nak tunjuk dia tu pandai sangat lah tu' or 'Duh, masa dah nak habis ar baru dia nak tanya soalan. Dah tak dapat nak balik awal..!!' etc. Dan buat benda tu seperti satu ke-tulah-an sebab mempersoalkan orang yang lebih banyak makan garam dari kita. Btw sapa suruh diaorang makan garam? Tak ada benda yang kurang bagi risiko darah tinggi lain lagi ke yang boleh dimakan?

Even aku kalau pergi majlis ilmu, kalau ada kesempatan then aku suka bertanya. Tanya soalan yang orang tak berani nak tanya or soalan yang orang leh label as berani mati or bodoh. Aku ingat lagi aku tanya soalan kesahihan Nabi Muhammad S.A.W buta huruf sebab pada umur 40-an dia masih lagi tak tahu membaca or menulis ketika masyarakat sekitar dia boleh or kenapa tak para sahabat tak ambik iktibar nak mengajar Rasulullah membaca? Tak pula penceramah tu kutuk aku ni kurafar, kafir or kata jangan pernah mempersoalkan perkara tu or terima semuanya dan diam je sebaliknya dia dengan tenang bagi jawapan yang paling logik aku pernah jumpa. Hmmmm..


Dan Ustaz Don pun tak salah sebab semua penjelasan dia dalam video or even masa dalam ceramah yang aku pernah pergi or dalam 30 minit program dia pun rata-rata dia kata ia berdasarkan dari sumber-sumber tertentu. Bukan dia yang keluarkan fatwa-fatwa or sunah-sunah or cerita-cerita tu. Ia sumber darimana cikgu dia ajar, buku dia baca, tempat dia pergi etc.


Cumanya aku a bit terkilan sedikit dengan penjelasan Ustaz Don malam semalam yang walaupun sah-sah dinyatakan dengan tenang pada awalnya but still separuh masa penghujung tu nampak ia melibatkan emosi sikit. Ia bukan tentang jawapan tapi tentang cara nak menjelaskan jawapan tu agak sedikit 'melatah'.

Dan kalau kita tengok betul-betul pun Wardina bukannya menyerang individu tapi the problem 'Mempersoalkan kesahihan sumber supaya kita tak terima sesuatu bulat-bulat tanpa kaji selidik dulu' 

p/s: Aku tak dibayar untuk menyokong or menentang mana-mana pihak dan isi post dan blog ni sekadar pendapat peribadi aku. Plus jangan terlalu obses sehingga kita boleh sesat dengan jalan yang lurus pulak. Hmmm..

No comments: