Thursday, July 24, 2008

Journey To Kota Kinabalu 02

DAY 02: SESAT DI BRUNEI


As early as 6.00 am kami tinggalkan hotel Marriot pasal nak pusing2 sekitar Brunei dan teruskan perjalanan ke KK. So masok pintu sempadan, handle urusan passport dan kenderaan masok Brunei. Lupa nak cerita kami masok Brunei tepat pada masa rakyat Brunei sambut hari keputeraan Sultan Hasanal Bolkiah. So almost semua tempat di Brunei akan heboh dengan sambutan. Even bukak radio Brunei setiap sejam aka nada berita setengah jam bodek dan bodek raja dengan nama raja dan isteri dan isteri nomor 2 ngan bangsawan dan ramai lagi nama2 yg cukop panjang dan menyusahkan pembaca berita.

Xpectation aku tentang Brunei adalah amat besar. Cm kira Dhubai versi mini. Mana taknya yg kadar harga minyak adalah amat rendah. Kira2 $B 0.53 jer(tapi outsider x leh isi miyak kat Brunei r). Ngan kadar inflasi yang rendah dan terkawal. Tapi still kenaikan harga diesel pasaran mempngaruhi khidupan masyarakat. so rakyat Malaysia jngan kata isu minyak cuma mainan politik Malaysia jer. Masok brunei limpas kawasan kampong ngan rumah still kayu cam a little bit uzur tapi guna kereta import 2-3 bijik. Gosh nak carik kereta Malaysia mmg susah. Even kamilah satu2nya kereta kecik iaitu produa kelisa. Even motorsikal sepanjang di Brunei Cuma jumpa 5 bijik: 2 milik pizza hut, 2 milik polis peronda dan 1 jer milik tempatan. Gosh..
Cuma ada banyak bab yg bwat aku cukop2 kecewa ngan Brunei antaranya ialah main town dia: Bandar Seri Begawan (BSB) yg aku jangka as little Dubhai sangat2 meleset. Brunei sangat2 daif. System pengangkutan x sistematik. Shoping complek lama2 dan kecik. Penduduk kurang mesra. Kedai jual cd cetak rompak bukak secara tebuka.







Brunei known as Negara darul zikir so mana2 akan ada zikir puji tuhan. Even tulisan semua tukar jadi jawi. Korang tengok sendiri r cam KFC, Body Shop dan banyak lagi ar..



Antara benda biasa yg korang akan jumpa sepanjang jalan di Brunei

Sebagai ahli bahasa aku cukup kecewa ngan Brunei. Even tho wujud dialek Melayu Brunei tapi kewujudan dia amat rendah di Brunei. Pihak kerajaan dan pentadbiran Brunei menggunakan BM yang dgunakan di Malaysia sebagai bahasa perantaraan. Gosh. Betapa benda ni amat mempengaruhi cam ner otak rakyat Brunei ni


Kadar Tukaran matawang Brunei agak tinggi. Kira2 RM1 kita sama ngan $B2.30 something. Nilai kadar yang sama ngan Singapore. Plus aku kecewa ngan Brunei apabila kami lalu tol yg charge dia $B3.00 dan kami bagi $B5.00 dan dia bagi baki Dolar Singapore $S2.00. even tho kadar duit Singapore dan Brunei sama tapi bila dia bagi kami dalam Singapore Dollar that mean yg kedaulatan Brunei sangat terumbang ambing.



Disebabkan kadar tukaran wang yg tinggi so kami sangat2 x dapat shopng puas2. Makan nasi katok yg harga $B1.00 dan minum air harga $B0.50 serta news paper Brunei (as kenangan) $B0.80. so darabkan ngan 2.3 something= mahal wei. even lihatlh harga KFc then darab 2.3 something.. fuyoo leh jadi KFC termahal pernah makan kang


Even check perkhimatan maxis: RM2.00 persms dan RM2.50 perminit percall




Lepas sejam jalan2 then kami orang sedar yg kami dah sesat. X ada signboard tunjok jalan keluar ke Limbang. Then pusing2 masok 2 jam then Tanya punya Tanya orang still sesat. Last2 gi pondok polis. Sangat happi pasal polis Brunei sangat baek dan murah hati. Dia sempat sediakan 2 peronda polis hantar kami ke sempadan.. Best wooo..

that all pengembaraan sesat d brunei.. Then masok Sarawak balik pass 2 masok the other Brunei (yg kurang maju) then masok Sarawak balik b4 masok Sabah bah...

32 comments:

mie_amour said...

wah!!aku pn pnya xpectation yg tggi kat brunei...xsngka plak stakat cekai camtu je aj..seb bek aku x gi..ahahahah...aku prnah dgr gak yg rkyat brunei mmg unfriendly..Negara kaya kunun kuttt...huhu...ke ef si!! bu di shup!!!Jawi...bgus utk plajaran anak2 murid aku...

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

wakaka.. belom habis story lg.. ending dier fair ar gak.. wakaka belajar jawi

Mira said...

best ke brunei? ke jakarta lg best??

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

brunei x besh sangat r.. x seperti yg djangka2kan.. ni musti x bacha habis ni

mie_amour said...

eii..ada sticker chlsea kat kete ko..ingin....wakakakkakaaa...seronok jln2..tp tang sesat tu..takut je mnyak abis..serius ke tak leh isi langsng mnyak kat sana?klu urgent?

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

kalu x silap mmg sume r x leh. gila wei kat negara asing sesat then minyak habis.. naseb baek x sesat teros then polis diaorg tulung

Anonymous said...

Yang ko bangang sangat pergi ke Main Town apasal ? Main Town tu sama mcm Bandar Limbang tapi Bandar Seri Begawan lebih sistematik sikit dari Limbang.

Lain kali kalau ke Brunei, pergi ke Gadong disana lebih meriah.

Alahai cigu pun sama bengong. Takkan buat penilaian pasal Brunei hanya berdasarkan coretan seorang pengembara yang sesat ? Orang sesat memanglah nampak yang tak elok saja.

Anyway, bahasa yang digunakan diopis Brunei ialah bahasa Melayu. Dan bahasa Melayu tidak bermakna ianya bahasa malaysia walaupun bunyinya sama. Tapi Brunei tak rosak terukkan bahasa misalnya saya disebut 'saye'. Ntah apa-apa. Mesti kena delete ni karang.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

x kan r sampai nak kena delete plak..

bak kata awak: pengembara yg sesat akan nampak yg x elak saja. Betol r tu.

So cuma kena lihat semua benda dari sudut yg positif. jadikan setiap komen bukan untok menjatohkan tapi untok membina..


Jangan jadi cam cara umat Islam terima komen dari Barat: teros nak bom sana sini, cakap carut2.. seolah2 itu yg di ajar oleh Islam selama ni...



So kan lebih elok kalu pengembara yg sesat tu diberi gambaran yg baek oleh setiap penghuni...


Agak2nya awak sedang bwat benda tu x?

DL said...

Terima kasih atas keikhlasan awda dalam menulis tentang NBD.

Tetapi ada beberapa perkara yang tidak berapa tepat. Haraplah tuan tidak kisah jika saya betulkan.

Sebagaimana yang tuan telah maklum, Brunei memanglah ada dialek Melayu Brunei (ada enam dialek lagi mengikut puak-puak) tetapinya untuk bahasa perantaraan ialah Bahasa Melayu baku/standard. Bahasa Melayu adalah Bahasa Rasmi NBD sebagaimananya yang dicatat di dalam Pelembagaan Brunei 1959. Bahasa Melayu ini banyak persamaannya dengan Bahasa Malaysia dan juga dialek Bahasa Melayu Brunei. Jadi haraplah tuan tidak akan segera menganggap bahawa semuanya Bahasa Malaysia.

Bandar yang tuan telah pergi adalah Main Town yang dulunya memang ada banyak pejabat kerajaan dan pasaraya yang meriah suasananya. Tetapi kini, banyaknya telah ditempatkan di lokasi yang lain untuk mengurangkan trafik.

Dan juga BSB tidak sahaja main townnya. Bandar Seri Begawan sebenarnya meliputi lebih lagi kawasan (jika tidak percaya, pergilah Wikipedia) dan satu salahnya ialah Mukim Gadong. Di Mukim Gadonglah, yang terdapat lebih banyak shopping complexes dan lebih lagi hiburan.

Mungkin tuan patut menjelajahi semua kawasan BSB sebelum membuat penilaian tentang seluruh negara.

Perkara yang lain: tentang kemesraan rakyat Brunei. Kebanyakan rakyat NBD sangat mesra dan sanggup tolong-menolong..

Ia juga tidak bermaknanya kedaulatan Brunei "terumbang ambing" hanya kerana tuan dibagi mata wang Singapura. Ini bermaksud bahawa Brunei amatlah menghargai dan tidak kisah untuk melaksanakan hakitat bahawa kadar wang Brunei dan Singapura sama mengikut penjanjian antara kedua-dua negara ini.

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

Thanks DL 4 the info...

That r the things i really need..

saya hanya membuat penilaian dari pandangan mata saya sebagai seorang pengembara sesat. sekurang2nya anda telah memberi penjelasan yg baik..



tapi bak kata saya sebelomnya, kan bagus kalau setiap kelemahan yg saya lihat diperbaiki. sama seperti seorang kawan menegur kelemahan kawan yang lain. bukan untok menjatohkan tapi untok membaiki dan membina sesuatu yang jaoh lebih elok...



X nak pulak hanya sebab post seorang pengembara sesat akan jadi punca pergadohan 2 negara yg aman. So nanti saya akan keluarkan post terbaru memberitahu perkara yang saya sendiri tidak tahu kenapa ia boleh jadi issue.



BTW, thanks DL

Anonymous said...

lain kali fikiq lah dulu sebelum nak post..jgn ikut sedap mulut jer..

Anonymous said...

saya tak setuju bila awak mengatakan kami suka bodek raja dengan isteri yg bla bla bla...itulah cara kami menghormati raja kami dan juga kedua isterinya...bunyinya macam mengejek je...

dan satu lagi...siapalah kasitau awak yg bandar brunei ni dubai versi mini...kalau awak pergi ke Singapore...lagi banyak benda yg jauh lebih mahal dari di brunei ni...

mengenai dengan motosikal...of course awak tak menjelajah ke kampung2 yg lain...sejak akhir2 ni ramai org brunei yg lebih suke naik moto...just that it needed clarification...

dlm komen awak sendiri mengatakan menegur utk memperbaiki...tapi bagi saya cara awak salah dan most of the time seolah2 mocking dan mengejek...tak salah untuk menegur tapi mesti kene pada caranya...and you said it doesn't bring ani conflict...just look at your shoutbox...itu bukan hanya kerana nak mempertahankan Brunei tapi itulah die orang Brunei yg tahu macamana Brunei dan tidak mustahil ada diantaranya bukan berasal dr Brunei...

dan awak kata awak sbg seorang ahli bahasa...come on la...be realistic...blog awak pun rojak Malay dengan English...

Penduduk kurang mesra...erm...just how long did u said u were in Brunei? rasa2nya passing through je kan...so bagi saya kesesatan awak tu sesuatu yg tidak munasabah dan tidak relevan...cuma awak yg sendiri menyesatkan diri awak di Brunei ni...besar manerlah Brunei ni...bukan macam kat KL or Shah Alam tu...org KL sendiri pun tak tau nak masuk maner kalau pegi Sungai Buloh...tepampang signboard kat lebuhraya pun masih lagi sesat...wei agak2lah sikit kan...

yes Brunei mmg negara zikir...walaupun tak perfect maner tapi tulisan jawi mmg kami utamakan disini...another conflict arises...awak tengokla hasil dr blog awak cik mie_amour pun ikut skali mengejek...

i think ape yg awak katakan ttg nak menegur yg tidak tu tak ikhlas lah...awak saje nak cover line...kalau awak betul2 nak kasi komen ttg sesuatu tempat...awak duduk dua tiga hari...awak tanya orang tempatan...tanya orang luar yg dah betahun2 (sampai jd PR) dok Brunei ni including malaysians yg most of them prefer dok di Brunei...and by the way Nasi Katok is the cheapest comparing to most restaurants in Malaysia...even ada malaysians yg kater makan kat Brunei jauh lebih murah...

wei org Brunei yg bw roaming number gi Malaysia pun bayar mahal tau...malah 2 kali ganda...

saya rasa awak belum ckup pengalaman di brunei la untuk review brunei dgn cara mcm tu...pengembara sesat yg tak bertauliah...nak tegur utk kebaikan pun ade caranya yg lebih tepat dr cara awak ni...nak tegur pun kasilah sikit nasihat...tapi langsung saya tak nampak ape2 saranan whatsoever...mengejek, menghina dan mempersendakan memanjang...bukan saja itu malah membawa kebencian yg ridiculous (tengok reaksi pompuan mie_amore dan mira)

awak ingat org Brunei takde komen negatif ttg Malaysia ke? tp we chose to let it pass by sbb kite berjiran...terutamanya Brunei, Sabah dan Sarawak...ramai org Brunei yg punye sedara mara di Sabah dan Sarawak dan begitu juga sebaliknya...so fikir2lah bile awak buat review ni...buatlah dgn ikhlas...

Semoga Allah memberkati dalam apa jua yg kita buat...Amin...

Anonymous said...

HEY MALAYSIA,please stop ckp someting rude about other country.Now i know kenapa orang indonesia x suka org malaysia.Malaysia are really rude!

Kamu pikir kami tak tahu mcm2 masalah yg ada kat malaysia tu??Masalah politik,penindasan kaum n macam2 lagi lah.

Please think first,if u wanna write something.U should be ashamed. Write with brain plz. And BRUNEI is much better than Malaysia,u knew it too right??Please be more educated..Kami as org brunei yang tinggal sini tak menghadapi apa2 masalah pun.Kami tidak mengharapkan pembangunan yang melebih2 seperti yang ada di malaysia yg byk kes pelacuran n jenayah. WE BRUNEI is negara ISLAM MELAYU ISLAM BERAJA. Apa ada dengan pembangunan kalau jenayah semakin berleluasa. Alhamdulilah kami org brunei bersyukur dengan pa yg ada, n kmi x mintak lebih2 dri kerajaan brunei.Its enough for us coz we know we are better than Malaysia.

so malaysian,please think.Stop being rude. no wonder u malaysia is consider as one of the RUDE country in the world.

Anonymous said...

aku sbgai org malaysia pun malu bca statement ko ni.ko mmg memalukan org2 malaysia.tolong lah fikir dulu sebelum post sesuatu.Ni dh msuk sensitif isu.boleh megubah persepsi org luar tntng malaysia.

Rakyat Prihatin said...

Lucu lah aku baca komen semua ni. Aku rakyat Malaysia yang tak sebelah mana-mana pihak lah. Kalau anda semua baca keseluruhan blog encik NAZIR ni, dia langsung tak pernah nak jatuhkan BRUNEI sikit pun. Hanya satu entry. Itu pun sebab dia sesat di BRUNEI. Itu pun dah nak jadi isu. Malah banyak entry yang aku baca pada blog dia pun dia bagi komen-komen sama macam entry ni. Dia ada komen tentang negeri dia, kawan-kawan dia. Rasanya macam dia bagitahu secara jujur. Dia ni jenis lelaki yang cakap lurus. Aku sangat yakin dia langsung tak maksudkan apa-apa pun yang berniat nak menjatuhkan sesiapa. Cuma kita sahaja yang terasa. Bak kata peribahasa Melayu "Siapa makan cili, dia yang terasa pedasnya". Janganlah gaduh-gaduh. Tak baik.

Anonymous said...

ala ko ni mesti kawan die kn...tu sbb ko ckp mcm tu...die suroh ko komen mcm tu...saje je supaya die x nmpk besalah...aku tgk die buat komen ttg KK...xdepun yg negatif...ade pun satu dua...tp ni ttg Brunei tu...manjang terus...x ke menjatuhkan namernye tu...kang kene tangkap sbb telalu open dlm blog...padan muke...tau la Brunei tu x semaju mcm Malaysia...tp janganla sampai nak mengejek2 tentang raja die...ape la...of course la org Brunei akan terasa bile baca blog ni...cara die x betul...

Orang Lama said...

Anda telah menguris perasaan org brunei...Lain kali ingat pesan org2 tua...telajak perahu boleh di undur,terlajak kata...lu sambung ler sendirik...kerana pulut santan binasa,kerana mulut...tolong sambung yer...

Anonymous said...

Duit Brunei dan duit Singapura adalah sama. Dulu Malaysia pun sama nilai dengan duit Singapore dan boleh pergi Singapore pakai RM tapi sekarang tak lagi akibat rasuah berlambak. Diaorang anggap 1 ringgit Brunei macam RM 1. Roaming memang mahal sebab kita tumpang network dia, nak bayar servis dia lagi. Receiving call lagi mahal daripada dial. Kalau nak murah, beli SIM kad DST mobile kan senang. Pasal duit tu, memang Malaysia ada perjanjian dengan Brunei dan Singapore supaya nilai matawang tu sama dan tak perlu tukar duit nak pergi negara jiran tetapi rasuah Malaysia semakin meningkat, Malaysia membatalkan perjanjian akibat rendahnya nilai duit.

Anonymous said...

Dah nama negara lain, mestilah ada handphone network dia sendiri. Dia mungkin teragak Brunei pakai handphone network Malaysia kerana negara yang kecil. Blogger ni nak anggap bahawa Brunei mesti masuk menjadi negeri Malaysia, baru tak ada isu sebegini. Blogger ni perlu menerima hakikat bahawa cultural shock memang tak boleh dielakkan walaupun sejengkal dari sempadan negara asal. Orang Semenanjung pun masih tak boleh terima perbezaan Orang Sabah dan Sarawak. Apatah lagi Brunei dan Singapura. Saya bukan nak menegatifkan dia ni cara dia komen ni menunjukkan prejudis terhadap Brunei.

Anonymous said...

Kau kata orang Brunei tak peramah. Polis Brunei pun tunjuk kau jalan sampai sempadan. Sebagai orang Malaysia janganlah nak mengharapkan orang bertegur dahulu sebaliknya kita kena mulakan. Aku mengaku bahawa aku belajar di UKM dimana ramai pelajar asing, majoriti orang Malaysia mengasingkan diri termasuk aku daripada bergaul dengan pelajar asing dan cuba melarikan diri. Dubai sebenarnya bukan bandar petroleum, dia merupakan bandar pelaburan asing dan pasaran bebas di mana bergantung dengan negara barat supaya melabur di Dubai. Sebab tu banyak negara Arab bergantung kepada barat. BSB macam Miri dan Kertih.

Anonymous said...

Aku pun malu baca artikel ni sebab orang macam ni tak mahu terima kejutan budaya dengan komplen duit mahal, makan mahal, tambang feri mahal dan sebagainya. Dah nama negara lain, caranya pemikiran pun lain. Macam mana nak survive di negara lain sedangkan kita tak mahu perubahan budaya.

Gadis Takut said...

Mmula nak cari data tentang Brunei tapi jadi takut. Bukan sebab apa yang ditulis oleh author tapi balasan oleh orang Brunei. Memanglah author tu outsider jadi apa yang dia tulis sekadar pandangan dia tapi balasan comment oleh orang Brunei memperlihatkan kembali apa yang dikatakan salah oleh mereka sendiri. Susahlah macam ni.

Anonymous said...

Sbab atu lah aku bila aku baca komen, kadang2 aku nda suka baca komen orang sendiri(Brunei) sbab durang ni selalu.....aku rasa sendiri malu membaca komen durang.

Anonymous said...

Ish2..
"Aku jadikan kamu berbagai kaum adalah untuk berkenal-kenalan"..
~ Surah Al-Baqarah ~

so, xyah la gaduh2 hanya sbb isu ini.. lupakan sengketa lame...
let bygone be bygone..
jgn sbbkn isu kecik, 2 negara bermusuhan...

Anonymous said...

awak ne memang sangat kuno lah... boleh saja awak ini di saman oleh kerajaan Brunei terutama part "Lupa nak cerita kami masok Brunei tepat pada masa rakyat Brunei sambut hari keputeraan Sultan Hasanal Bolkiah. So almost semua tempat di Brunei akan heboh dengan sambutan. Even bukak radio Brunei setiap sejam aka nada berita setengah jam bodek dan bodek raja dengan nama raja dan isteri dan isteri nomor 2 ngan bangsawan dan ramai lagi nama2 yg cukop panjang dan menyusahkan pembaca berita. "

alasan? pengembara sesat? ur mouth is like an ass, nothings good comes out from ur mouth... bukan kah cana penilaian awak itu melampaui batas?? sedarlh sikit... bangunan kat Malaysia yg tinggi itu ada duit Brunei juga.. ingat di sini, Brunei sebuah negara yang cuba menyeimbangkan antara kemajuan dan agama.. mesti di ingat, kemajuan tanpa agama akan membawa kepada kemusnahan.. terlalu banyak contoh dari al-quran yg boleh kita ambil pengajaran wahai saudara.. kaum Nabi Nuh, thamud, a'ad, firaun dan sebagainya.. kemana pergi mereka dengan kemajuan yg mereka ada? cakaplah Brunei ini negara yg tidak berkemajuan, tidak mengapa.. tamadun yng unggul itu asasnya adalah agama, kemajuan hanya sebagai bantuan untuk menggerakkn tamadun.. saya tidak akan membuat perbandingan brunei dengan malaysia.. buka mata, nilai sendiri.. jgn nilai masyarakat Brunei begitu sahaja, hanya dengan sekali lintas saja awak mengatakan rakyat Brunei tidak peramah?? hebatnya awda.. semoga awda dalam rahmat Allah selalu..aminnn

Anonymous said...

a'kum kpd saudara2 islamku semua..islam mengajar kita utk menghormati satu sama lain..islam jua mengajar kita bahwasanya,mendengar adalah lebih baik dari bersuara..jd,logiknya membaca juga lebih baik dari mengarang kalau ilmu kita tak kemana..jd,buat blogger ni yg publish ni,ukur dulu di mana tahap ilmu anda sebelum mengarang..

aku org malaysia yg pernah tinggal di brunei..dan apa yg aku rasa dan nampak di sana adalah,negara islam yg sangat membangun dalam aspek keislaman dan bukanlah aspek yg secular..

w'slm

Mirror Principle said...

Dari Melaka ke negeri Pahang
Singgahdi Johor beli berangan
Kami ucapkan selamatlah datang
Apa yang kurang dicaci jangan.

Taken from a "malaysian" song. :)

Anonymous said...

the m0st stupid blog that i hv read!! N0nsen

Anonymous said...

blog paling sakit hehehe b nice bro : )

Anonymous said...

Salam :) i dare to say that your mind is smaller than 10 years old who knows how to RESPECT others than you do ;) Kat blog beranilah awak nak komen blog SAMPAH ni.kalau berani pegilah Brunei and try to said it in front of a Bruneian eventhough im not a Bruneian myself..Cua kalau negeri awak di hina camtu adaka awak akan dok diam jer..orang buat blog untuk useful information.bkn nak kutuk orang lain cmtu jer.inikan pula negeri orang?? awak pkir awak tu sempurna sgt ke? MEMALUKAN org msia lah awak ni..apa ker salah orang lain nak guna jawi? tu kan lebih bagus.unsur2 keislaman itu nampak.yg part bodek raja itu yang sye x bleh terima langsung sbb manalah kite tau itu rasa diorang hormat raja mereka.ini bukan BOM awak.tp care awak nak memberi komen itu TIDAK BETUL sama sekali. Harap Allah MERAHMATI awak lah yerr

Anonymous said...

oiii cibaii!!korng yg comment n yg buat post ni yg menghina malaysia ataupun brunei..cibai korang semua..seorg rakyat malaysia yg pukimak dia terburai tak menunjukkan yg majority malaysian mcm tu jugak..semua negara ada penyangak..brunei ade,malaysia ade,indonesia ade,usa ade,saudi pun ade.semua la ada penyangak.tp dlm semua negara d atas pun ade ulama' n org2 yg alim jugak..so,korang yg bodoh2 mcm anjing liar ni yg ckp buruk pasal negara negara org,stop la jd bodoh..

disebabkan seekor anjing yg post ni,habis ramai yg dapat dosa sebab mengata..babi betul la blogger ni..pantat kurap babi hutan!puki anjing!"makhluk tuhan paling seksi"??tengok nama pun dh tau dia ni bodoh!palui!kima'!bajingan!puchong!pundek!khinzir!cibai!

Anonymous said...

the way you trnfer the info is bit wrong, perhaps the approach yg u gna to dscribe brunei mmg bole menguris hati org brunei, mungkin ko x byk trvel lg, stgh hr trvel does'nt worth to judge. aku org malaysia, n i love shopping in singapore! no hal la!