Sunday, March 7, 2021

Petua Mendapat Rezeki Yang Tak Halal

Ada masanya sesuatu yang halal itu cukup jelas. Ada masanya yang haram itu juga cukup-cukup jelas. Tapi ada ketikanya haram dan halal itu cukup mengelirukan. Tamat mukadimah.


Ada satu hari ni aku terbaca post sorang makhluk tuhan ni sedang berdoa di media sosial. Ya, manusia-manusia zaman akan datang yang sedang membaca post ini pada masa depan semua, berdoa di media sosial ialah sesuatu kaedah berdoa yang sering dilakukan oleh manusia pada era kemodenan ini. 


Dia berdoa agar tuhan akan memberi rezeki kepadanya dengan melimpah ruah. Sekarang ni perniagaan sampingannya cukup mendapat sambutan. Berdoa untuk sesuatu yang baik adalah bagus. Berniaga juga ialah sesuatu yang bagus dan amat digalakkan dari sudut Islam. Dia boleh menambah pendapatan dan membantu ekonomi keluarganya. Then came part yang tak bagusnya itu pulak. 


DIA BUAT URUSAN PERNIAGAANYA SEWAKTU WAKTU KERJA...!!


Dia masuk kerja, dalam sejam macam tu dia keluar, beli barang itu ini. Dalam kurang sejam nak thumbprint rehat, dia muncul balik. Sekitar sejam lepas rehat, dia keluar balik, hantar barang pelanggan dia. Dalam kurang sejam nak thumbprint balik, dia muncul balik. 


Then ada suara-suara sumbang akan kata "Mungkin masa dia ditempat kerja tu dia habiskan semua tugasan dia dulu then baru dia keluar.."


Maka aku pun ketawa besar. Dalam bahasa berkias, dia seorang yang minimalist dalam buat kerja. Dalam bahasa yang tak berkias, dia ialah manusia pemalas nak mampus yang aku pernah jumpa sepanjang 36 tahun aku hidup kat dunia ni. Nokthah.Barang hantar repair dan barang return dari kedai (part dia yang dia sendiri patut urus) hujung tahun lepas/awal tahun ni tadi masih lagi ditempat yang sama ia datang dulu. Dan lebih tragis, ia dah melonggok sama dengan sampah. Bawah meja dia punya debu, sampah memang tebal habis ar. Dulu 3 kali, makanan tak habis, dia biarkan sampai keluar ulat lalat. 3 kali yer. Kerja yang sama aku buat kurang 10 minit untuk habiskan, it takes day or week untuk dia. Itupun sebab HQ dah call tanya kenapa tak hantar lagi respond itu ini. Ada masa tu report kerja tu dia hantar dah lepas due. Dan iia berlaku bukan sekali dua. Ada masa kedai (yang dia urus) tanya tentang benda yang dia patut respond tapi apa yang dia buat: main handphone jer.
Part yang paling lawak ialah: apabila dia mempersoalkan tentang gaji. Dia bising tentang boss yang suka bagi kerja berat tapi suka potong gaji, setiap bulan ada je gaji dipotong, elaun itu ini kecik, bonus tahun ni tak ada etc. Wey, dia tak buat kerja tapi bising habis bila masuk part duit. Sedangkan aku yang buat kerja dia, back up itu ini, tak pedulik pun tentang gaji yang kecil tu.
Kita orang Islam. Kita tahu halal tu apa, haram tu apa. Ya, business dia buat tu halal tapi dia makan masa kerja yang dia dah dibayar untuk buat kerja. It so obvious kot. Sama macam mengular masa kerja, guna barang office untuk tujuan peribadi etc. Yap, memang ar kerja kami ni tak banyak, tak berat, tak susah dan masa terluang tu banyak jer. Banyak masa terluang sampai aku boleh melukis, menjahit, buat hobi itu ini lagi. Tapi aku buat tu hanya setelah semua tugasan aku siap or ia tak menganggu kerja aku je. 

Sehinggakan ada masa it seem, business tu ialah kerja utama dia dan kerja ni jadi kerja sampingan dia pulak dah. 
Dan aku malas nak bebel part bagi anak, suami makan duit dari sumber tu etc. Lagipun it not about the amount of money tu yang penting tapi keberkatan darinya ar 

p/s: Kau pasti akan mempersoalkan "Kau benci sangat ke dengan co worker kau ni, Aj?" Jawapanya tidak. Langsung tidak. Aku sangat-sangat-sangat jarang benci orang. Aku tak benci dia or mana-mana rakan sekerja aku yang lain. Aku cuma tak suka perangai mereka tu jer. Hate the problem, not the individual. 

No comments: