Wednesday, July 18, 2018

Mari Sokong Produk Mak Nyah

Waktu kecik-kecik dulu, mak aku bukan jenis yang pandai bercerita dongeng or sang kancil buaya macam tu. Selain cerita kisah-kisah nabi, dia juga jenis bercerita dalam kategori yang bakal aku share lepas ni ar. Cerita ni dari kecik sampai sekarang lagi aku masih ingat. Tentang tiga orang Cina muallaf ni baru first time sembahyang berjemaah dan tiba-tiba lalu seekor tikus. Maka berlakulah dialog seperti berikut:

Lelaki A: Wow, tikus besar manyak bulat..
Lelaki B: Hey, orang semayang mana boleh becakap.
Lelaki C: Huh, nasib baik wa tarra cakap..


Tentang  solat mereka diterima atau tak, itu adalah urusan mereka dengan tuhan tapi kesimpulannya ketiga-tiga mereka bercakap masa solat.


...


Baru-baru ni ada dua orang usahawan kosmetik (perhaps sebab aku tak tahu pun apa sebenarnya produk mereka ni) yang dahulunya lelaki dan sekarang memilih untuk jadi jantina berlawanan yang dengan bangganya mendedahkan prosedur pembedahan untuk tukar jantina kepada umum, punya kekasih dan bakal berkahwin dengan lelaki siap mak bapak lelaki bangga ada bakal menantu usahawan berjaya, buat majlis jemput anak-anak tahfiz tapi dalam masa jemput drag queen siap laga-laga dada bla-bla-bla. Maka timbullah 3 kumpulan seperti berikut:


Kumpulan 1:
Mereka terang-terang follow, like dan beli produk yang dijual oleh dua usahawan kosmetik ni.

Kumpulan 2:
Mereka yang kutuk dengan kata-kata macam mamat zaman batu dulu, siap jadi keyboard warrior serang dalam setiap komen yang melibatkan dua orang usahawan kosmetik ni. Kemudian mereka forwardkan lagi setiap video yang ada dua orang usahawan kosmetik ni untuk tujuan mempersendakan mereka.

Kumpulan 3:
Mereka tak suka apa yang sedang berlaku jadi mereka upload post supaya masyarakat sedar kesan jangka panjang perbuatan dua orang usahawan kosmetik lalu langkah yang harus dibuat ialah jangan beli produk kosmetik tu supaya mereka sedar kemungkaran yang mereka dah buat. Orang lain yang tengok post tu then mereka share kat page mereka dan seterusnya.




Apa yang aku nampak sekarang ni ialah: Ketiga-tiga kumpulan tu sebenarnya sedang menyokong dengan mempromosikan produk kedua-dua orang usahawan kosmetik. Kalau kumpulan kedua dan ketiga tu memilih untuk tak buat apa-apa then orang macam aku tak akan tahu pun tentang kewujudan 2 makhluk tu. Ini tak, tengok muka Sajat cantik tapi suara macam katak then kau rasa video tu lawak dan dalam masa sama kau rasa masyarakat lain pun perlu make fun or him/her too supaya Sajat boleh dapat malu dan insaf so kau share. Atau kau kata Safiey memperkudakan agama so kau share supaya orang lain boleh join kutuk dia sekali supaya dia boleh sedar. Atau masa Neelofa lancar tudung kat kelab malam dan dapat kutukan netizen siap ada sorang akak yang dah beli tudung Neelofa harga beratus then menyesal lalu bakar sebagai tanda boikot. Kau fikir Neelofa rugi? Buat sidang media minta maaf then rakyat Malaysia maafkan then tudung dia makin laris, jenama dia makin terkenal sebab promosi boikot korang tu.




Dear Malaysian netizen, kalau kau tak suka satu-satu benda tu, jangan buka tapi kalau dah terbuka then jangan share. Setiap perbuatan kau akan melahirkan the next Kardashian or Justin Bieber. Stop making stupid people famous. Tamat

No comments: