Thursday, May 10, 2018

Untuk Malaysia Baru

Awal pagi tadi air mata aku mengalir tanpa aku sedar. Dah bertahun aku berharap. Akhirnya Barisan Nasional tersungkur juga. Yap, aku happy yang teramat. Walaupun aku bukan team Mahathir (kita kena akui yang Najib dan menteri-menteri tu semua ialah legasi dia) but still dia menyatukan semua untuk merealisasikan kejayaan ni. As Malaysian, korang pun pasti dah naik menyampah dengan pak-pak menteri dengan kenyataan kurang bijak mereka dan memperbodohkan mak cik-pak cik kat kampung dengan satu-satunya sumber maklumat iaitu melalui berita arus perdana dengan rasa kebencian pelbagai. Aku naik sedih bercampur marah bila tengok mak bapak aku setia jam 8 depan TV3 dan kemudian menyumpah seranah dengan cerita yang sah-sah menipu. Anak-anak buah aku yang masih bersekolah bila terdengar nama ahli politik or bangsa or agama tertentu then terus keluar dari mulut mereka akan label-label yang dijaja oleh tv. 

Aku berharap Mahathir benar-benar berubah. Supaya dia tak jadi kuku besi macam masa pemerintahan dulu. Dengan tu media massa tak akan berpihak pada mana-mana parti politik lagi sebaliknya akan jadi medium ilmiah untuk mendidik rakyat. Aku juga tak sabar untuk tengok pak-pak menteri serta isteri mereka diheret ke muka keadilan dengan harta rakyat yang mereka dah makan. Serta lalang-lalang yang ada dalam UMNO untuk berpindah beramai-ramai ke pakatan, masuk TV, memuji kebaikkan pakatan dan mulai menyebar keburukkan parti terdahulu etc.

Dan apa agaknya lakonan terbaru si Jamal dan mamat dengan CGPA tinggi tu lepas ni..





Terlalu banyak harapan...








 Untuk Malaysia baru...

No comments: